2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Praktiniai patarimai vykstant į Tailandą, Laosą, Kambodžą

Ką gi galime patarti?


Bilietai
Pirkom Finnair, į Bankoką pirmyn-atgal iš Rygos (per Helsinkį). Buvo apie 400Lt pigiau nei iš Vilniaus. Dar pigiau buvo iš Varšuvos (per Maskvą, 'Aeroflot'), tačiau iki Rygos daug patogiau nuvykti. Iš vis, kiek ieškojom, į Bankoką iš visų pietryčių azijos miestų skrydžiai buvo pigiausi.

Vizos
Deja, LT piliečiams vykstant į visas šias valstybes: Tailandą, Kambodžą, Laosą reikia vizų.
Beje, daugumai ES vasltybių, Rusijos, JAV, Australijos ir t.t. piliečiams vizų į Tailandą senai nereikia.
Tailando vizas Vilniuje išduoda Tailando konsulate, 105Lt už vienkartinį įvažiavimą 30 dienų, platesnė informacija čia http://www.thaiconsulate.lt/index.php?id=1
Tailando vizą taip pat galima pasidaryti ant sienos (visa on arrival), galioja 15 dienų. Kaina 1000 batų. Darėm tokią įvažiuodami iš Laoso, greita procedūra (kokios 10min), reikia tik turėti 2 pasines nuotraukas, paso kopijas (kopijas, nuotraukas daro ir ten vietoj iš karto, tik žinoma už atitinkamą mokestį:)
Kambodžos vizas verta pasidaryti online (evisa), daugiau info čia http://www.mfaic.gov.kh/evisa/ . Keleta dolerių brangiau nei visa on arrival, tačiau sutaupo nemažai nervų (ir dolerių) jau būnant ant sienos ir bendraujant su vietiniais ir pasieniečiais.
Laoso viza išduodama ant sienos (on arrival). Lietuvos piliečiams kaina 30 dolerių vienkartinis įvažiavimas. Reikia turėti vieną pasinę foto.

Skiepai
Paprastai vykstant į šias šalis skiepijama nuo hepatitų, vidurių šiltinės. Nuo maliarijos skiepų nėra, tačiau yra rekomenduojami kiti vaistai. Prieš kelionę ilgai svarstėm, ar verta skiepytis. Tačiau atsisakėm ir adatų, ir tablečių. Nors kiekviena injekcija nėra nežalinga organizmui, be to, vykome ne į rizikos vietoves. Bet sveikata brangiausias turtas, vienareikšmiško patarimo nėra :)
Maliarijos pasklidimo žemėlapį galima pasitikrinti čia http://www.fitfortravel.nhs.uk/destinations/asia-(east)/thailand/thailand-malaria-map.aspx

Vaistai
Vežėmės daug įvairių, tačiau beveik nieko neteko (ačiū Dievui) panaudoti. Svarbiausia nepamiršti nuo viduriavimo :) iš tikro vaistinių (ypač turistinėse vietovėse) nemažai, bent jau Tailande.

Transportas
Šiose šalyse naudojomės tiek autobusais, tiek mikroautobusais, tiek taksi, tiek tuk-tukais, tiek traukiniais, tiek laivais, tiek lėktuvais. Transportas palyginus yra tikrai nebrangus. Bankoke rekomenduojam nesekti mūsų pavyzdžiu, ir iš karto sėsti į tuk-tuką ar taxi, ypač pačioje pradžioje tik atvykus su visais lagaminais ir kuprinėm. Per visą miestą gali kainuoti 150-200 batų (apie 15-20 Lt), trumpesnės kelionės pigiau, apie 100 batų. Nes viešasis transportas pasirodyti painus, o dar tas karštis... Su tuk-tukų vairuotojais reikia dėrėtis, dėrėtis, ir dar kartą derėtis, tik reikia neperlenkt lazdos, jeigu jau siūlys visai mažą kainą, pasiruoškit pasivažinėt turą po tašių ir kitokių šmutkių parduotuves :) Tailande tarpmiestiniai autobusai komfortiški, su kondicionieriais, tačiau Kambodžoj ir Laose kitais reikalas, kaip papuls. Ypač Kambodžoje, Laose nerekomenduojam vykti į naktines keliones autobusais, nes anie šumacheriai laksto kaip pasiutę. Traukiniu važiavome vieną sykį, naktiniu, kelionė patogi, galima išsimiegoti, tačiau labai lėta. Plius traukinys nemažai vėlavo (apie porą valandų), kaip supratome tai gana įprasta. Taip pat teko pasinaudoti AirAsia skrydžiais. Rekomenduojam, labai patiko. Net užsisakėm maitinimą iš anksto :) Laoso, Kambodžos vietiniais reisais su kiniškais lėktuvais skraidyti nesusigundėm..

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą