2013 m. vasario 6 d., trečiadienis

Vilko guolis ir šiek tiek Šiaurės Lenkijos

Taigi, puiki vasaros diena, šiek tiek pasidomėję maršrutu išriedame į road tripą:


Maršrutas: Prienai (šįkart ne iš Vilniaus) -> Stancziki -> Vilko Guolis -> Ketrzyn -> Sw.Lipka -> Reszel -> Gizycko -> Prienai.

Pagrindinis tikslas - Vilko guolis. Hitlerio būstinė (viena iš keletos jo rezidencijų) Antrojo pasaulinio karo metu, čia į jį buvo įvykdytas ir vienas iš kelių pasikėsinimų, apie tai net pastatytas filmas "Valkirija" su Tomu Kruzu. Šiuo metu tai gana populiarus turistinis objektas Šiaurės Lenkijoje, traukiantis savo istorija, bei galimybe palandžioti po medžiais ir samanomis apžėlusius bunkerius.

Na, o pakeliui dar galima aplankyti keletą įdomių objektų, viduramžių miestelius bei pilis.
Toks planas ir yra, ir stojame prie pirmo šios eskursijos objekto Stancziki (liet. Stančikų) tiltų:

Surasti juos visai nesunku. Pervažiavus sieną ties Kalvarijom, Szypliszki miestelyje sukti į dešinę, į 651 kelią, link Goldapės. Pasikamavus lenkiškais keliais per miestelius apie 40km, pasimato nuorodos į Stancziki tiltus.
Tiltai anksčiau buvo naudojami geležinkeliui, šiuo metu architektūros paminklai ir aukščiausi tiltai Lenkijoje.

Toliau tęsiam eskursiją link pagrindinio tikslo - Vilko guolio Gierlož girioje. Čia jau kamuotis keliukais tenka šiek tiek ilgėliau, apie 115 km. Orientuotis vėlgi nesudėtinga, pasiekiam Ketrzyn miestelį, o nuo jo jau prasideda nuorodos, link Gierlož, atstumas iki vietos apie 8km. Parkingas kainuoja, taip pat bilietas kainuoja, bei dar perkam knygutę (lietuvių kalba!:), kad geriau viską žinotume.
 
Yra įrengti takai su rodyklėm, visi bunkeriai sužymėti skaičiukais, apie visus galima pasiskaityti, kokia jų buvo paskirtis ir pan., į daugelį palandžioti.


Vilko guolis - tai miške paslėptas bunkerių kompleksas, kur kurį laiką apsistodavo Hitleris, bei kiti jo draugeliai ir bendražygiai, pvz Gėringas net turėjo atskirą savo bunkerį. Čia jie renkdavo pasitarimus, susitikimus, buvo atvykęs ir Musolinis. Užmaskuotoj teritorijoj virė gyvenimas - buvo ir kazino, ir kiti reikalai.

Tačiau labiausiai Vilko guolį išgarsino tokio Štaufenbergo pasikėsinimas į Hitlerį. Kaip žinia nesėkmingas. Trumpai: vyrukas atsivežė bombą lagamine į pasitarimą dėl karo eigos. Jame dalyvavo ir Hitleris. Pagal planą pasitarimas turėjo vykti jo bunkery, bet buvo perkeltas į kitą pastatą. Štaufenbergas padarė kaip ir viską gerai, tačiau dvi priežastys: bombą jis paliko po stalu ir jis sprogimą sušvelnino, bei naujoji patalpa buvo su langais (priešingai nei Hitlerio bunkeris) pro kuriuos taip pat išėjė sprogimo bangą ir sušvelnino jo jėgą. Hitleris atsipirko suplėšytom kelnėm ir eilinį kartą išsisuko. Nepaisant to Berlyne su šiuo įvykiu vis tiek prasidėjo bandymas perimti valdžią, kuris buvo nuslopintas. 
 
Daugiau Hitleris į Vilko guolį po šio įvykio nebeatvyko, o karo eigai pasikeitus ir Sovietų Sąjungai pradėjus spausti vokiečius, jie atsitraukdami viską išsprogdino, kad gerai įrengta vadavietė nebūtų tinkama priešams, ir ilgą laiką šie betono luitai gulėjo sau apleisti. Tačiau dabar vieta gana išpopuliarėjo. Istorijos mėgėjams čia atvykti išvis yra tiesiog must!

Gierložo giria:

Trumpam stojame užkąsti jau pravažiuotame Ketrzyn miestely, čia ir apsiperkam! Kaip čia važiuot į Lenkiją ir nepasinaudot proga pigesnių produktų gaut :) ir dar sąrašiuką turim užsakymų iš artimųjų, tad veiklos parduotuvėj "Biedronka", lietuviškai boružėlė, yra :) Ketrzyn miestely dar yra viduramžių pilis. Daugiau nieko nežinojom jei kas ir buvo :)

Kitas objektas - Sweta Lipka. Apie 14 km nuo Ketrzyn. Čia traukia visi maldininkai-piligrimai. Nes yra graži barokinė bažnyčia ir čia pasak legendos yra pasirodžiusi pati šv.Marija. Na, o vietiniai iš to puikiai pelnosi siūlydami turistams įvairius suvenyrus ir parkinką automobiliams. Iš tiesų visur apmokestinta, visur ženklai parkuotis negalima, labai sudėtinga čia su parkavimu, savo auto palikom kažkur kaimelio pakrašty, nes pagailėjom keleto zlotų. Bažnyčia:

Trumpai apsižvalgę, traukiam toliau, dar vienas netolimas objektas, už 6km, viduramžių miestelis Reszel su pilimi. Į šitą važiuot nelabai planavom, bet pamatėm nuorodas ir susigundėm, ir visai nenusivylėm.

Į pilį įėjimas mokamas, bet jau vakaras, žmonių nebebuvo, beveik užsidarinėjo, tai praleido ir taip.  Iš bokšto atsiveria miestelio panorama.
 
Pats miestelis visai jaukus, dar yra bažnyčia, galima ir į jos viršų už kokį zlotą pakilt, tik jau nebedirbo zakristijonas, tai niekas nebeįleido ten.
 
Atėjo vakaras ir sukomės atgal link Lietuvos. Dar vienas stabtelėjimas pusiaukėlėj Gizyčko miestely prie ežero. Pradėjo lyt ir bangos kilt, tad ilgai čia neužtrukom. Šiaip matosi kurortinis miestelis, daug jachtų, lauko kavinių pakrantėj.



Atgal į bolidą, ir su pora pastojimų, Lenkijos šauniaisiais keliukais namo.
Grįžom su tamsa ir viso per dieną sukorėme beveik 530 km.

2 komentarai :

  1. sveiki, gal galetumete pasakyti savo el pasta, turiu klausimu

    AtsakytiPanaikinti
  2. sveiki, gal galetumete pasakyti savo el pasta, turiu klausimu

    AtsakytiPanaikinti