2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Transportas Londone ir Oyster



Miestas didelis. Labai didelis. Tikrai teks važinėti visuomeniniu transportu, kuris yra nepigus. Važiavimo kaina priklauso nuo kiek zonų kirsite važiuodami, bet vis tiek teks bendrame kelionės biudžete numatyti lėšų jam. Pvz mes išleidom po 40 svarų vienam žmogui šešiom dienom, važinėdami per keturias zonas.

Visgi, kad šis brangus malonumas taptų šiek tiek pigesnis, reikia įsigyti (ar pasiskolint iš ją turinčio draugo Lietuvoje) Oyster Card elektroninį bilietą Londono viešajam transportui (galioja viskam: ir autobusams, ir metro, ir traukiniam). Su Oyster, vienas kartas važiavimo (ale bilietėlis) atpinga nuo 4,3 svaro iki 2 svarų! Oyster kortelės kaina tik 5 svarai, taigi nauda akivaizdi.

Ūkiškai apie Oyster: yra du naudojimo būdai:
- "pay as you go". Reikia Oyster kortelę papildyti pinigų suma ir kiek kartų važiuoji, kiek zonų pravažiuoji, tiek ir moki (nuskaičiuoja nuo Oysterio) pagal galiojančius tarifus. Bet yra "daily cap", t.y. jei važinėdamas viršysi nustatytą dienos ribą pagal zonas (pvz 1-2 zonom 8svarus), tai daugiau tą dieną neapmokestins.
- "travel card". Tai 7 dienų viešojo transporto pasas. Jis būna integruojamas į Oyster. Kaina priklauso nuo to, keliom zonom šį pasą pirksite. 2 zonom kainuoja 29 svarai, ir važinėji 7 dienas kiek nori, kur nori (zonų ribose) ir su kuo nori.

Kas labiau apsimoka reikia skaičiuoti. Mums labiau apsimokėjo "pay as you go" sistema su "daily cap". Tik reikia nepamiršti nuolat tikrinti kortelės likučio, ir ją nuolat papildyti. Arba iškart įnešti solidesnę sumelę :)

Plačiau apie viešąjį transportą Londone galite pasidomėti šiose naudingose nuorodose:
- Tarifai kelionėm viešuoju transportu Londone: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx 
- Oyster brošiūra: http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tickets/Getting-around-with-oyster2.12.2011.pdf
- Kelionės iš taško A į tašką B maršrutui sužinoti: http://journeyplanner.tfl.gov.uk/user/XSLT_TRIP_REQUEST2?language=en
- Londono metro žemėlapis:  http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf
- Londono autobusų žemėlapis:  http://www.tfl.gov.uk/tfl/gettingaround/maps/buses/busdiagrams.asp

1 komentaras :

  1. Code 95: Code 95 įrašas vairuotojo pažymėjime yra būtinas įrodymas, kad asmuo yra kvalifikuotas vairuoti komercinį transportą Europos Sąjungoje. Tai ne tik patvirtina vairuotojo gebėjimus ir žinias apie saugų vairavimą, bet ir užtikrina, kad jis yra atnaujinęs savo kvalifikaciją pagal naujausius eismo saugumo standartus, kas yra gyvybiškai svarbu tiek vairuotojui, tiek kelių eismo dalyviams.

    AtsakytiPanaikinti