2013 m. balandžio 11 d., ketvirtadienis

Kruasanai ir kiti malonumai Luang Prabange

Jau aprašytas vingiuotas ir kalnuotas kelias atvedė mus į dar vieną prancūziškos įtakos paliestą jaukų Laoso miestuką – Luang Prabangą. Net kelionių giduose parašyta: "planuokite čia praleisti daugiau laiko nei galvojote". Mes čia buvome kelias dienas ir tikrai pajautėm, kaip šis miestas gali prisijaukinti ir pritraukti pasilikti ilgėliau: ir aplinka jauki, ir veikti yra ką :)

Vaikštinėjant po Luang Prabangą kartais galima užsimiršti, kad esi kažkur Azijoj. Europietiška aplinka, siauros gražios gatvytės, kepyklėlės, kavinukės. Iced coffee su kruasanais ir kiti pyragėliai tapo mūsų kasdieniu ritualu, net vaisių kokteilius išstūmė iš raciono :)


 

Šis miestas tarp kalnų buvo senoji šalies sostinė, garsėjantis daugybe šventyklų (viso 33), ir vis dar tegyvuojančiomis rytinėmis vienuolių apeigomis. Na šventyklų ir budų jau matėm devynias galybes, aš tai jau net ir neskiriu žiūrėdama nuotraukas, kur kuri :) tai šventyklų ekskursija kažkaip jau nelabai žavėjo, bet sumušėm penkis su keliom budom :) Ir padarėm dar kelis kadrus žaidimui „Kur buvo ši šventykla?“ :)



Bet užsimojom pamatyti tą garsųjį rytinį vienuolių ritualą. Kadangi tiksliai neišsiaiškinom, kurią ten valandą bunda vienuoliai, tai Domui teko budėjimo pamaina :) Vis užgiedojus kokiam paukščiui ar išgirdus kokį dundėjimą Domutis 4 ryto katapultuodavosi žaibo greitumu su fotiku į gatvę patikrint situacijos. Kol pagaliau po kelių netikrų pavojaus signalų, rytui prašvitus 6val ir išgirdus būgno mušimą, abu išsiruošėm laukan, kur sutikom dar keletą žiopliukų turistų apsiginklavusių fotikais. Iškart sumetėm, kad viskas ok :) Mes laiku ir vietoj.




Na ir visi vietiniai diedukai ir močiutės su apvaliom dėželėm išsirikiavę gatvėje kažko tais laukė. Neilgai trukus, vienuoliai iš visų šventyklų pradėjo žygį per visą miestelį su tuščiais puodais, į kuriuos visi diedukai ir močiutės paminkę tarp pirštų, vis įmesdavo po gumulėlį ryžių. Pasirodo taip vienuoliai susirenka valgio davinį visai dienai. Kiek matėm, šis ritualas išlikęs tik Luang Prabange.

O kadangi miestas šventas, tai ir turistams pridera laikytis tam tikrų taisyklių :)

Pusryčiaudavom pas tokią bobulytę, kurios kioskelis vadinosi "Mama's NUMBA 1" :) čia vėl dar vienas pastebėjimas apie laosiečius - anglų kalbą (bent jau skaičius:) moka stebėtinai neblogai, bet rašyba tai - kaip girdžiu ar įsivaizduoju, taip ir rašau :) aišku reikia juos suprasti, kitoks alfabetas, kitokia kalba, bet čia dar negeriausias variantas ką matėm :)

Kulinariniame kampelyje išbandėm dar vieną populiarų dalyką turistams – grilinimą, t.y. kavinėj gauni žalios mėsos, žalias daržoves ir iš pradžių verdi sriubą, tada dedi mėsą ant „griliaus“ ir pats kepi. Įdomu tai įdomu, bet užtrunka daug laiko, ir geriau jau ateiti pavalgius į tokią pramogą, kad netektų žalios mėsos valgyti :) Nuotraukoje matyti ir kasdienis kibirėlis :)

O čia vienas iš šeimyninio restorano pagalbininkų padeda Domui grilint :) Domas tai išvien traukia tuos vaikus, gal kokį ir kuprinėj parsiveš siauraakį zepuką-kaspariuką :)

Po iššūkių su drabliais, reikėjo kažkaip atsipalaiduoti, tai sugalvojom, kad dar vienas MUST dalykas būnant čia – masažai! Kainuoja pigiau negu puodelis šaltos kavos turistinėj kepyklėlėj :) Vienam žmogui pusvalandis kočiojimo su aliejais 7 Lt :) Neperki – netaupai! Išminkė ir visaip išlaužė mus nedidukės tvirtų rankų laosietės tikrai neblogai. Aš kitą rytą vos iš lovos išsiritau – kojų sulenkti negalėjau. Šiaip ar taip, masažus išbandėm ir tikrai užskaitom, už tokias kainas galima mėgautis kasdien!

Dar viena svarbi užduotis Luang Prabange – palydėti saulę nuo šventyklos, esančios ant didžiulio kalno! Bet kadangi viską gaubia rūkas, tai tie saulėlydžiai irgi visi buvo migloje :) Tolumoje turėtų matytis kalnai..
 
O kiekvieną naktį (tiksliau vakarais iki 22val.) pagrindinė gatvė tampa naktiniu amatininkų turgeliu - tikrai vertu dėmesio: laosiečių rankdarbiai, nepamatysi pigių kinietiškų nesąmonių kaip tarkim Bankoke. Žodžiu ne gariūnai, bet Kaziuko mugė!



Apie dramblius ir krioklius visa medžiaga yra paruošta, tik internetas čia irgi veikia Lao principu, tai viskas įvyks, kai turi įvykti :))

2 komentarai :

  1. Atsakymai
    1. ภาพบรรยากาศสงกรานต์จังหวัดเชียงราย ปี เป็นไปอย่างสนุกสนาน และคึกคักมาก
      ขอขอบคุณเพื่อนๆจากทุกๆกลุ่ม ทุกๆคน ที่มาร่วมสร้างความสุขให้แก่กันในปีนี้
      ปีหน้าเจอกันใหม่แน่นอนครับ!!!

      Panaikinti