2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Kaip valgyt darėm arba tailandietiškos virtuvės paslaptys

Kadangi visi verslai tom dienom užsidarę, tai jokių turų, trekingų ar ekskursijų susiorganizuoti nepavyko, bet labai norėjom išmokti Tailando patiekalų gaminimo paslapčių, todėl užsibrėžėm susirasti sau maisto gaminimo kursus ir atiduoti duoklę kulinariam kampeliui :) Pasirinkimas ne itin didelis – 2 variantai, vienas nedirba dėl naujų metų, lieka kitas dvigubai brangesnis, bet gal ir dvigubai geresnis? :)
Domas pamatęs ant lankstinuko virėjos mokytojos nuotrauką (kuri atrodo kaip tailandietiška Šakira), iškart atvėrė piniginę, ir kitą rytą kartu su dar dviem merginom (kanadiete ir angle) sėdim Šakiros džipe ir važiuojam į turgų pirkti produktų mūsų kulinariniams šedevrams. Pirmoji užduotis, išsirinkti, ką norėsime gaminti (pasirodo visi 4 mokiniai turi gaminti tą patį), čia jau šefukė kanadietė griebė jautį už ragų, pareiškė savo norus, o mums visiems teko kukliai pasiginčyti ir galiausiai sutikti su šefuko norais – mano nelaimei jokių jūros gėrybių, bet bent jau saldžiarūgštį padažą išsiderėjau :)
 
Pasivaikščioję po turgų, paragavę dar keleto „spesial saussage“, sužinoję, kad yra 9 rūšys bazilikų, 33 rūšys bananų ir kad eggplant iš tikrųjų yra visai ne kiaušinis, o paprasčiausias baklažanas :), susikrovėm produktus į krepšius ir važiavom pas Šakirą į namus, kur visi mūsų pirkti produktai, virto į skaniausius pasaulyje savo rankutėmis gamintus patiekalus!





 
 

Mūsų mokytoja Šakira (tikras vardas Sauwannee) iš tikrųjų labai faina ir graži tailandietė, puikiai kalbanti angliškai, 11 metų pragyvenusi Olandijoje, kur dirbo tailandiečių restorane, apkeliavusi pusę pasaulio, dar dirbanti kaip gidė, turinti savo ryžių ūkį ir treehouse namelį, kurį nuomoja turistams. Tikra verslininkė!
Šiaip tailandiečiai maisto namuose negamina, nes turi atskirą namą-virtuvę :) Kur gali visi susirinkti, socializuotis ir pan. Pvz pas mūsų Šakirą į virtuvę šventinėm dienomis paprastai susirenka 40 giminaičių gamintis vakarienės :)

Tailandietiško maisto gaminimo esmė ir paslaptis – kaitri ugnis ir max 5 minutės kepimo, nes kai ir taip karšta, niekas nenori stovėti prie ugnies pora valandų :) Todėl visos daržovės gaunasi traškios, o mėsytė visada mažais gabaliukais supjaustyta :) Na ir aišku švieži vaisiai ir devynios galybės įvairių daržovių ir žolelių rūšių.
 
 
Gaminom  4 dalykus:
  1. Tailandietiškų noodles salotas
  2. Žalio curry vištieną
  3. Saldžiarūgštes daržoves
  4. Bananinį desertą
  5.  
 
Būtinai sudėsim ir receptus, kai juos gausim! Dar aišku įdomu kaip pavyks rasti tokių produktų LT, bet užsipirkom žaliojo curry, tai prižadam pakviesti vakarienei, kai šį patiekaliuką gaminsim :)
 
 
Kursais likom žiauriai patenkinti, ir pavalgėm, ir pabendravom, ir daug visko įdomaus sužinojom ne tik apie maistą, bet apskritai apie tailandiečių kultūrą, istoriją, religiją. Na kad pvz. ir apie budizmą – kilo klausimas, kodėl žmonės tempia kibirus smėlio į šventyklą per naujus metus. Pasirodo budizme visa esmė apie davimą, o ne apie ėmimą. Viską turi duoti šventyklai, negali nieko imti. Per metus kai aplankai šventyklas, vis parsineši namo smėlio iš jų. Tai kad atiduot skolą, visi budistai prieš naujus metus neša kibirėlį smėlio atgal :) Gal ir praktiška :) Arba vis galvojom kam turguose vis pardavinėja paukštelius mažose dežutėse, arba gyvus vėžliukus, nejaugi maistui? – Čia pasirodo ir vėl religija. Turi nupirkti paukštelį ar vėžliuką ir paleisti jį šventyklos teritorijoj, jeigu nori atleidimo :)



1 komentaras :