2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Khmerų imperijos palikimas - Angkor šventyklos

Į Khmerų imperijos išlikusias šventyklas pavadinimu Angkor, lyginamas su Egipto piramidėmis ir Machu Picchu, didžiausios minios plūsta arba palydėti, arba pasitikti saulės. Kadangi į saulės palydėjimą jau nebespėjom, tai mūsų tuktukininkas iš vakaro pasisiūlė mus nuvežti ryte 5val prie Angkor Wat šventyklos, kad pamatytume tekančią saulę kaip tikri romantikai.
 
Anksti kėlę, išskubėjom į visų taip išliaupsintas šventyklas, kurios netgi pretendavo į naujuosius pasaulio stebuklus. Štai dėl kokio vaizdo visi tokie ankstyvi:
 
Tiesą sakant, su tuo vaizdu mums nelabai pasisekė, kadangi rytas pasitaikė debesuotas, jokia saulė iš niekur neišlindo, tiesiog per sekundę pasidarė šviesu ir likom šiek tiek apgauti :) Galvojau, kad bus daug žmonių, bet kad tokioms minioms nuo 5val, ryto jau nesimiega, tai tikrai buvau šokiruota :) Štai visi apsėdę tvenkinį ir laukia stebuklo :)
Kol dar visi kinietukai sėdėjo ir su štatyvais išsistatę fotokameras, palikę juos toliau laukti, išskubėjom apžiūrėti šventyklų iš arčiau  :) Dar spėjom pasimėgauti pagrindine Angkor Wat šventykla vieni, pasidarėm kadrų be pašalinių turistų. Bet vėliau, ištaikyti nusifotografuoti be kokio turisto makaulės buvo tikras kantrybės ir profesionalumo išbandymas :)
 
Užduotis surasti Aušrą:
 
Šioms šventykloms apžiūrėti galima įsigyti bilietus vienai arba trim dienom, mes pasirinkom greitesnį variantą - vienos dienos, tad mynėm populiariausių šventyklų takais, praleisdami ne tokias reikšmingas. Tuktukininkas visus maršrutus žino, vežioja turistus jais kasdien, greitai pristatė į kitą punktą – šventyklą Bayon, pilną legendinio Khmerų valdovo akmeninių atvaizdų.
 
 
 
 
Pakeliui tuktukininko rekomendacijomis remdamiesi apžiūrėjom pora mažesnių šventyklų griuvėsių esančių Angkor Thom komplekse:
 
Paskutinis punktas mums abiems vieningai labiausiai patikęs – filmo apie kapų plėšikę Lara Kroft išgarsinta Ta Phnom šventykla apraizgyta gigantiškais medžiais. Žmonių čia daugiausiai, prie pagrindinių punktų tai išvis turi stot į eilutę, kad nusifotkintum, bet mes bandėm eiti prieš srovę, tai radom visai gerų, ne ką mažiau įspūdingų, bet ne tokių populiarių viečiukių.

 
Na, o apibendrintai, tai šventyklos tikrai įspūdingos ir labai smagu praleisti dieną vaikščiojant tarp gigantiškų statinių atsiradusių prieš daug šimtų metų ir pastatytų žmogaus rankutėmis. Absoliučiai būtina pamatyti lankantis Kambodžoje, bet šiaip susidaryti įspūdį nuo 5 ryto iki pietų meto pilnai užtenka ir tris dienas ten didžiausiam karšty slampinėti gali tik didžiausi šventyklų ekstremalai :)
 
Beje, buvom prisiskaitę iš anksto kitų žmonių patarimuose ir labai pasiruošę atlaikyti įkyrius "helouuu myyyyysterr, baai samsyyyyyng...." prašymus ką nors pirkti iš vietinių, kurie turėjo pulkais čia slampinėti ir siūlyti visokias apyrankes ir atvirukus, tačiau kambodžiečiai labai susitvarkė šioje vietoje, ir įkyrių paprašaikų šventyklų teritorijoje nebėra!
 
Na ir aišku kambodžiečiai nebūtų kambodžiečiais, jei nebūtų viso šito šventyklų turizmo verslo pardavę vietnamiečiams. Ir iš 3-4mln per metus čia apsilankančių ir perkančių bilietus žmonių paliekamų pinigų, tik nedidelė dalis tenka pačiai Kambodžai ir jos žmonėms..

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą