Kadangi visi verslai tom dienom užsidarę, tai jokių turų,
trekingų ar ekskursijų susiorganizuoti nepavyko, bet labai norėjom išmokti
Tailando patiekalų gaminimo paslapčių, todėl užsibrėžėm susirasti sau
maisto gaminimo kursus ir atiduoti duoklę kulinariam kampeliui :) Pasirinkimas ne itin didelis – 2 variantai, vienas
nedirba dėl naujų metų, lieka kitas dvigubai brangesnis, bet gal ir dvigubai
geresnis? :)
Domas pamatęs ant lankstinuko virėjos mokytojos nuotrauką
(kuri atrodo kaip tailandietiška Šakira), iškart atvėrė piniginę, ir kitą rytą
kartu su dar dviem merginom (kanadiete ir angle) sėdim Šakiros džipe ir
važiuojam į turgų pirkti produktų mūsų kulinariniams šedevrams. Pirmoji
užduotis, išsirinkti, ką norėsime gaminti (pasirodo visi 4 mokiniai turi
gaminti tą patį), čia jau šefukė kanadietė griebė jautį už ragų, pareiškė savo
norus, o mums visiems teko kukliai pasiginčyti ir galiausiai sutikti su šefuko
norais – mano nelaimei jokių jūros gėrybių, bet bent jau saldžiarūgštį padažą
išsiderėjau :)
Pasivaikščioję po turgų, paragavę dar keleto „spesial saussage“, sužinoję, kad
yra 9 rūšys bazilikų, 33 rūšys bananų ir kad eggplant iš tikrųjų yra visai ne
kiaušinis, o paprasčiausias baklažanas :), susikrovėm produktus į krepšius ir važiavom
pas Šakirą į namus, kur visi mūsų pirkti produktai, virto į skaniausius
pasaulyje savo rankutėmis gamintus patiekalus!
Mūsų mokytoja Šakira (tikras vardas Sauwannee) iš tikrųjų
labai faina ir graži tailandietė, puikiai kalbanti angliškai, 11 metų
pragyvenusi Olandijoje, kur dirbo tailandiečių restorane, apkeliavusi pusę
pasaulio, dar dirbanti kaip gidė, turinti savo ryžių ūkį ir treehouse namelį,
kurį nuomoja turistams. Tikra verslininkė!
Šiaip tailandiečiai maisto namuose negamina, nes turi atskirą namą-virtuvę :) Kur gali visi susirinkti, socializuotis ir pan. Pvz pas mūsų Šakirą į virtuvę šventinėm dienomis paprastai susirenka 40 giminaičių gamintis vakarienės :)
Tailandietiško maisto gaminimo esmė ir paslaptis – kaitri ugnis ir max 5 minutės kepimo, nes kai ir taip karšta, niekas nenori stovėti prie ugnies pora valandų :) Todėl visos daržovės gaunasi traškios, o mėsytė visada mažais gabaliukais supjaustyta :) Na ir aišku švieži vaisiai ir devynios galybės įvairių daržovių ir žolelių rūšių.
Tailandietiško maisto gaminimo esmė ir paslaptis – kaitri ugnis ir max 5 minutės kepimo, nes kai ir taip karšta, niekas nenori stovėti prie ugnies pora valandų :) Todėl visos daržovės gaunasi traškios, o mėsytė visada mažais gabaliukais supjaustyta :) Na ir aišku švieži vaisiai ir devynios galybės įvairių daržovių ir žolelių rūšių.
Gaminom 4 dalykus:
- Tailandietiškų noodles salotas
- Žalio curry vištieną
- Saldžiarūgštes daržoves
- Bananinį desertą
Būtinai sudėsim ir receptus, kai juos gausim! Dar aišku
įdomu kaip pavyks rasti tokių produktų LT, bet užsipirkom žaliojo curry, tai
prižadam pakviesti vakarienei, kai šį patiekaliuką gaminsim :)
Kursais likom žiauriai patenkinti, ir pavalgėm, ir
pabendravom, ir daug visko įdomaus sužinojom ne tik apie maistą, bet apskritai
apie tailandiečių kultūrą, istoriją, religiją. Na kad pvz. ir apie budizmą –
kilo klausimas, kodėl žmonės tempia kibirus smėlio į šventyklą per naujus metus.
Pasirodo budizme visa esmė apie davimą, o ne apie ėmimą. Viską turi duoti
šventyklai, negali nieko imti. Per metus kai aplankai šventyklas, vis parsineši
namo smėlio iš jų. Tai kad atiduot skolą, visi budistai prieš naujus metus neša
kibirėlį smėlio atgal :) Gal ir praktiška :) Arba vis galvojom kam
turguose vis pardavinėja paukštelius mažose dežutėse, arba gyvus vėžliukus,
nejaugi maistui? – Čia pasirodo ir vėl religija. Turi nupirkti paukštelį ar
vėžliuką ir paleisti jį šventyklos teritorijoj, jeigu nori atleidimo :)
Laukiam kulinarinių šedevrųl
AtsakytiPanaikinti